Tvättråd

Bomull: 30-60 grader med tvättmedel utan optiska blekmedel. Undvik torktumling. Det sparar både energi och sliter inte på tyget.

Färgväxande bomull: Om du vill att färgerna ska bli djupare - tvätta i 60 grader med tvättmedel utan optiska blekmedel. Då fibern även blir mörkare ju högre vattnets PH-värde är rekommenderas Ecover tvättmedel som har PH ca 10. De första tvättomgångarna är avgörande för fördjupning av kulören. Undvik torktumling. Det sparar både energi och sliter inte på tyget.Färgväxande bomull är mycket känsligt för ljusexponering - torka därför aldrig textilierna i solen.

Lin: Första gången du tvättar linet så blötlägg det över natten så det får suga åt sig vattnet ordentligt. Tvätta med skongång, kort centrifugering på lågt varvtal. Torktumla ej. Naturfärgat och halvblekt lin tvättas i 60 grader med tvättmedel utan optiska blekmedel. Kulört lin tvättas som kulörtvätt i allmänhet. Vänd gärna plagget ut och in och blöt det innan du stoppar det i tvättmaskin. Vävt lin sträcks i vått tillstånd och torkas hängande. 
Jerseyn bör helst handtvättas eller i skontvättas i en tvättpåse i 30 - 40 grader. Kort centrifugering på lågt varvtal.
Dra plagget i form och torka helst liggande. Absolut inte torktumling! Det sliter alldeles för mycket på linet.

Ull, Ulljersey: Handtvätt 30 grader. Gnugga ej plagget vid tvätten. Använd helst ett tvättmedel specifikt för ull/siden. Krama ur plagget och rulla in det i en handduk, sträck det i form och lägg det på en torr handduk för torkning.

Ull/bomull: Handtvätt 30 grader. Gnugga ej plagget vid tvätt. Krama ur plagget och rulla in det i en handduk, sträck det i form och lägg det plant på en torr handduk för torkning.

Siden: Handtvätt 30 grader. Använd helst ett tvättmedel specifikt avsett för ull/siden. Gnugga ej plagget vid tvätt. Ha gärna en liten skvätt ättika i sista sköljvattnet. (Plagget luktar inte ättika då det torkat). Krama ur plagget och rulla in det i en handduk. Om det är trikå så sträck det i form och lägg det plant på en torr handduk för torkning.

Copyright © 2024 Sonjas Textilateljé - Detalj. Powered by Zen Cart